SOS Κι αν το παιδί μου τα ‘φτιάξει μ’ ένα τέρας;!
Λύσεις για γονείς με χιούμορ και κοινή λογική.
Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες το παιδί σας στο μέλλον να βρίσκει σωστούς ρομαντικούς αλλά και ερωτικούς συντρόφους μη πάτε μακριά. Το πόσο καλά θα πάνε τα πράγματα ή όχι, εξαρτάται κι από τα πρότυπα και τα πιστεύω θα διαμορφώσει μαζί σας μεγαλώνοντας.
Η ποιότητα της σχέσης. Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η ουσιαστική επικοινωνία στα παιδικά του χρόνια θα αποτελέσουν τα καλύτερα διαβατήρια για τις μελλοντικές ρομαντικές αλλά και ερωτικές του σχέσεις. Μέσα από την ποιότητα της αλληλεπίδρασης στο ίδιο τους το σπίτι τα παιδιά αποκτούν χειροπιαστά παραδείγματα για το τι σημαίνει σχέση, πώς να επικοινωνούν, τι να περιμένουν, τι να αποδέχονται αλλά και τι όχι. Αν δυσκολεύεστε στη σχέση σας μαζί του ή με το ταίρι σας, οι σύμβουλοι γονέων (και σχέσεων), θα μπορούσαν να σας προσφέρουν πολλά.
Οξύνετε την κρίση του για τις σχέσεις και διαμορφώστε την άποψή του: Αδράξτε ευκαιρίες συζήτησης πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις ρομαντικές σχέσεις και τον έρωτα. Ευκαιρίες θα βρείτε πολλές και για όλες τις ηλικές, από τηλεοπτικά σίριαλ, ταινίες, ρομαντικά αλλά και βίαια βίντεο κλιπ, διαφημίσεις, γεγονότα της επικαιρότητας που αναδεικνύουν το σεβασμό και την αγάπη καθώς και τη κακομεταχείριση και τη κακοποίηση. Αναδείξτε ως θέματα προς συζήτηση τυχών επιβλαβή μηνύματα και τίτλους όπως: «Τη σκότωσε από τυφλό έρωτα». Πείτε ξεκάθαρα: «Ο τίτλος αυτός είναι απαράδεκτος. Το μίσος σκοτώνει . Τη σκότωσε γιατί εξοργίστηκε που δεν τον ήθελε όχι επειδή την αγαπούσε. ». Αναλύστε διαφημιστικά σποτάκια και μουσικά κλιπάκια πχ: το κατά τα άλλα εύηχο «I love the way you lie», με στίχους τύπου «M’ αρέσουνε τα ψέματά σου»… (Μπα;! Πως γίνεται αυτό;!), «Γουστάρω περισσότερο απ’ όσο υποφέρω»… (Δεν ήμαστε με τα καλά μας!), που τα παιδιά καταπίνουν αμασιτή και αργότερα όντας σε σχέσεις, μπερδεύονται πάρα πολύ και υποφέρουν χωρίς να το γουστάρουν καθόλου! Ακόμη και να μη καταλαβαίνετε τη γλώσσα του τραγουδιού ή της ταινίας, αναδείξετε τον θετικό ή αρνητικό τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται μεταξύ τους πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες. Πείτε: “Δεν μου αρέσει ο τρόπος που του φέρεται του Χ. Δεν τον σέβεται καθόλου!”
Υποστηρίξτε αλλά και διορθώστε το παιδί: Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με απαξιωτικό, υβριστικό, μεροληπτικό, σεξιστικό τρόπο για κάποιο άλλο παιδί και αργότερα για κάποιον ή κάποια που ενδεχομένως τους απέρριψε. Αναγνωρίστε τα πληγωμένα συναισθήματα μεν, διορθώστε όμως τη στάση. Η ματαίωση είναι κι αυτή μέσα στο παιχνίδι των σχέσεων και του έρωτα και η σωστή διαχείρισή της απαραίτητη και δείγμα πολιτισμού – για να μη πούμε ανωτερότητας.
Καλή τύχη και καλή επιτυχία
Χριστίνα Ρασιδάκη
Σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών.