SOS – Ούτε στο τηλέφωνο δε μπορώ να μιλήσω!

Λύσεις SOS για γονείς με χιούμορ, κοινή λογική και θέληση για μάθηση

Η στιγμή που τα μικρά παιδιά (1 – 5), μοιάζουν να έχουν περισσότερο ανάγκη τους γονείς είναι όταν αυτοί είναι στο τηλέφωνο.  Τους ακολουθούν  καθώς ψάχνουν μέρος να μιλήσουν, με την εμμονή και τη σφοδρότητα ρουκέτας εδάφους-εδάφους, σκαρφαλώνουν πάνω τους, τους τραβούν τα μπατζάκια, τα μαλλιά και τους πέρνουνε τ’ αυτιά. Περιέργως, όταν η τηλεφωνική συνδιάλεξη  λήξει, η ανάγκη αυτομάτως παύει.

Τι να κάνετε

  • Μη μιλάτε συνέχεια στο τηλέφωνο*
  • Μιλήστε αφού έχετε βάλει το παιδί για ύπνο.
  • Δοκιμάστε να του κολλήσετε λίγο σελοτέιπ στο δαχτυλάκι – θα το απασχολήσει για λίγο. Βγάλτε αν αρχίσει να ωρύεται.
  • Πείτε:  “Πρέπει να μιλήσω στο τηλέφωνο. Μπορείς να με βοηθήσεις; Μπορείς να κάνεις ησυχία;”
  • Βάλτε κάτι να ακούει ή να απασχολείται και δοκιμάστε να πάτε ακροποδητί σε μέρος ήσυχο έχοντάς το στο οπτικό σας πεδίο.
  • Αν το τηλεφώνημα επείγει, βάλτε 1 (ένα) σύντομο επεισόδιο σε DVD σειράς για νήπια.
  • Αν το τηλεφώνημα επείγει τρομερά και εφόσον είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια του παιδιού, κλειστείτε ολιγολέπτως σε δωμάτιο αγνοώντας τυχόν εκλύσεις, απαιτήσεις και οργισμένες απόπειρες παραβίασης της θύρας με κλωτσιές και φωνές. Βγαίνοντας:
    • Αν το τέκνο είναι πολύ μικρό πάρτε το μια τρυφερή αγκαλιά και παρηγορήστε.
    • Αν το τέκνο είναι πιο μεγάλο, πείτε ήρεμα μεν, αποφασιστικά δε: « Όταν μιλάω στο τηλέφωνο και … (περιγράψτε τι κάνει)…, δεν ακούω τι μου λένε και αυτό δε μ’ αρέσει. (Αυτό φυσικά το λέτε και χωρίς να έχετε κλειδαμπαρωθεί σε δωμάτιο).

 Σημειώσεις:  * Ελέγξτε πόσο συχνά είστε με ένα τηλέφωνο στο χέρι (ή πίσω από μια οθόνη).  Η σχέση του παιδιού με το γονιό του έχει γι αυτό σημασία επιβίωσης – χωρίς αυτή ενστικτωδώς γνωρίζει ότι είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Αν πασχίζει με φασαρία και δολιοφθορές να αποσπάσει την προσοχή σας, ίσως να φταίει ότι το έχετε εντελώς παρακάνει τηλεφωνικώς.  Επίσης, τα μικρά παιδάκια λειτουργούν με το συναίσθημα.  Δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τη λογική, και δεν έχουν και αίσθηση χρόνου. Αν δυσανασχετείτε, ελάτε για λίγο στη θέση τους για να καταλάβετε τις αντιδράσεις τους.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία

Χριστίνα Ρασιδάκη

Σύμβουλος γονέων & Ψυχοθεραπεύτρια