Ημερολόγιο αυτογνωσίας

Θεραπευτικό ημερολόγιο
Το να κρατά κανείς ημερολόγιο μη σας φαίνεται ντεμοντέ. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν, το ημερολόγιο έχει πολλά κρυφά και άκρως θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Γίνεται έμπιστος και επιστήθιος φίλος, στήριγμα και λιμάνι στις δύσκολες στιγμές, εμψυχωτής, εξομολογητής, ψυχαναλυτής, μάρτυρας των εμπειριών και των βιωμάτων της προσωπικής σας πορείας στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι καταχωρίσεις σε τόσα και τόσα ημερολόγια ξεκινούν κάπως έτσι: Αγαπημένο μου ημερολόγιο…

Η θεραπευτική ιδιότητα των λέξεων Όπως μας τονώνουν οι στίχοι τραγουδιών, όπως τα ποιήματα μιλάνε στη ψυχή μας ή τα λόγια ενός ηθοποιού εκφράζουν το δίκιο και την αλήθεια μας, έτσι και οι λέξεις που γράφονται σ’ ένα ημερολόγιο αποσυμφορίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν είτε είναι μουτζουρωμένες με δάκρυα είτε είναι γραμμένες με έντονα γράμματα οργής είτε βιαστικά, παρορμητικά, με ενθουσιασμό κι αδημονία.

Για τα μάτια μου μόνο Ενώ οι κοινωνικές επιταγές μας κάνουν να φιλτράρουμε αυτά που λέμε, το ημερολόγιο είναι εχέμυθο. Δεν κρίνει ούτε κατηγορεί. Γράφοντας σ’ αυτό θα γίνεστε περισσότερο ειλικρινής με τον εαυτό σας.

Το γράψιμο σταματά τον χρόνο Σκεφτόμαστε πιο γρήγορα από ό,τι γράφουμε. Η διαδικασία της γραφής δημιουργεί χώρο μέσα στον χρόνο βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βαθύτερες αλήθειες.

Μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών Ξεφυλλίζοντάς το ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα θα δείτε ότι αναδύονται μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορούν ν’ αποτελέσουν το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας.

Ανακαλύπτοντας τις λύσεις Γράφοντας και διαβάζοντας γεγονότα και σκέψεις βάζετε τα πράγματα σε σειρά και βοηθιέστε στο να πάρετε μια σωστή απόφαση και να κάνετε σωστές κινήσεις.

Ημερολόγιο προσκέφαλου Διαλέξτε ένα μικρό σε μέγεθος ημερολόγιο και πριν σβήσετε το φως καταγράψτε τις όμορφες στιγμές της ημέρας. Αναρωτηθείτε: Τι μ’ έκανε να χαρώ; Να χαμογελάσω; Να νιώσω καλύτερα; Στο τέλος κάθε χρονιάς θα έχετε μια υπέροχη συλλογή από τις πιο όμορφες στιγμές της. Κι όποτε δεν είστε στις καλές σας, ξεφυλλίζοντάς το θα παίρνετε ελπίδα και κουράγιο.

Ημερολόγιο προσωπικής εξέλιξης Αν δεν έχετε και πολύ χρόνο να αφιερώσετε, αλλά θα θέλατε ένα ημερολόγιο για την προσωπική σας εξέλιξη, δοκιμάστε να το συμπληρώνετε απαντώντας σε κάποια από τα παρακάτω:
Τι έμαθα σήμερα;
Ποιες ενέργειες τόνωσαν την αυτοεκτίμησή μου και την αυτοπεποίθησή μου;
Τι με δυσκόλεψε; Πώς θα μπορούσα να το κάνω διαφορετικά;
Τι χρειάζεται να σκεφτώ περισσότερο;
Τι θα ήθελα από την αυριανή μέρα;
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σχέση μου με τους αγαπημένους μου;

Ημερολόγιο εβδομάδας – μήνα Νιώθετε τον χρόνο να γλιστρά μέσα απ’ τα χέρια σας; Στο τέλος κάθε εβδομάδας ή μήνα (ή και χρόνου), απαντήστε σε μερικά από τα παρακάτω.
Τι μου έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά;
Τι έκανα διαφορετικό και πού ρίσκαρα;
Ποιο ήταν ένα σημαντικό πράγμα που κατάφερα;
Πού πήγα; Τι είδα; Πώς μου φάνηκε;
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που με δυσκόλεψε;
Τι με άγγιξε περισσότερο;
Στόχοι μου για το επόμενο διάστημα.
Πώς τα πήγα με τους στόχους που είχα βάλει;

Όπως και το να τρώμε σωστά, να χαλαρώνουμε, ν’ ασκούμαστε, να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει είναι τρόποι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, έτσι και η τήρηση ημερολογίου αποτελεί μια μοναδική μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης και φροντίδας του εσωτερικού μας κόσμου.
Αν γράφοντας το ημερολόγιό σας παρατηρήσετε ότι ο εαυτός σας είναι συχνά δυστυχής ή δε σας αρέσει, ότι οι προκλήσεις στις σχέσεις και στην προσωπική σας πρόοδο επαναλαμβάνονται με αρνητικό αποτέλεσμα, αξίζει να σκεφτείτε να κάνετε μια… πρόσληψη. Πέρα από το ημερολόγιό σας, σύμμαχο ζωής στο πλευρό σας, χρειάζεστε οπωσδήποτε και τον «ικανό» σας εαυτό. Όλοι τον έχουμε, κι αν δυσκολεύεστε να τον βρείτε, αξίζει να σκεφτείτε τη συνεργασία με κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να τον αναδείξετε. Ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί λοιπόν να μην απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας να σας βοηθήσει; Η ζωή θέλει συμμάχους.