SOS – Μα γιατί δεν τρώει;!

Λύσεις SOS για γονείς με χιούμορ και κοινή λογική

Όχι στα 1001 εναλλακτικά μενού και σ’ άλλα τόσα παρακάλια, προκειμένου να δεήσει το τέκνον σας να τσιμπολογήσει ένα από αυτά. Ζητήστε του να σας πει ή προσδιορίστε ένα δυο φαγητά που συχαίνεται  και μην του τα δίνετε. Ως προς τα υπόλοιπα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που δεν προτιμά:

  • Φροντίστε η εμφάνιση του φαγητού να είναι δελεαστική. Μην ανακατεύετε διάφορα φαγητά – σε πολλά παιδιά θυμίζουν εμετό και τους είναι άκρως αποκρουστικά.
  • Μη γεμίζετε το πιάτο! Τα παιδιά έχουν μικρό στομάχι και όταν πεινάνε κι άλλο το λένε.
  • Όταν δίνετε τα φαγητά που δεν προτιμά μη περιμένετε το παιδί σας να σας πει: “Σ’ ευχαριστώ που επιμένεις παρότι ξέρεις ότι δεν τρελαίνομαι για φακές. Τι σωστά που με μεγαλώνεις!“.  Δεν πρόκειται θα συμβεί. Δείξτε καρτερία στη γκρίνια.
  • Μην επιμένετε ποτέ να τελειώσει όλο του το φαγητό και σίγουρα μην του ξαναδώσετε το παρατημένο παγωμένο του πιάτο σε επόμενο γεύμα.
  • Αν, για παράδειγμα, έχει φάει μόνο δύο μπουκιές από τις φακές, ενθαρρύνετε για λίγο παραπάνω, αλλά μην επιμένετε και σίγουρα μην αρχίσετε τις υποσχέσεις και τις απειλές.
  • Αντισταθμίστε τις δύο εν λόγω κουταλιές, με περισσότερο φρούτο, σαλάτα, τυρί ή κάτι άλλο θρεπτικό.
  • Αν ύστερα από λίγο πει «πεινάω» και δε θέλετε να είστε ένας γονιός με μόνιμη βάρδια στην κουζίνα (δεν το συνιστώ καθόλου), δηλώστε ότι η κουζίνα τώρα έκλεισε και δοκιμάστε κάποια από τα εξής:
    1. Αν δεν έχει περάσει πολλή ώρα από το γεύμα (πχ μέχρι 10-15 λεπτά), ρωτήστε ευγενικά αν θα ήθελε πάλι το φαγητό που έμεινε και, αν αρνηθεί, προχωρήστε στο (2).
    2. Προσφέρετε κάτι θρεπτικό και κάπως… βαρετό, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, γιαουρτάκι, καρότο, φρούτο ( όχι το αγαπημένο παγωτό, μπισκότα κλπ). Τα ίδια μπορείτε να τα προτείνετε αν έχει περάσει αρκετή ώρα από το φαγητό, αλλά δεν είναι ακόμα ώρα για δεκατιανό ή για το απογευματινό.
    3. Αν εκδηλωθεί μια μικρή επανάσταση, κρατήστε γερά. Πείτε για παράδειγμα: “Δεν είναι ακόμα ώρα για το απογευματινό για να φας κέικ/μπισκότο. Μπορείς να φας ένα κριτσίνι με ηλιόσπορο ή ένα μήλο“.
  • Στο επόμενο γεύμα, αν δεν έφαγε ικανοποιητικά στο προηγούμενο, δώστε κάτι που του αρέσει χωρίς να κάνετε μνεία στις μεσημεριανές φακές – και χωρίς να τις ξαναεμφανίσετε.

Να θυμάστε ότι ακόμα και ως ενήλικοι χρειάζεται να δοκιμάσουμε κάτι που δε μας αρέσει πάνω από δεκαπέντε φορές για να αρχίσουμε να αλλάζουμε γνώμη.

Ένα μικρό ποσοστό παιδιών παρουσιάζει μεγάλη επιλεκτικότητα κατά την πρόσληψη της τροφής· δυσκολίες με το φαΐ έχουν επίσης και τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Αποταθείτε σε σωστούς ειδικούς.

Αν θέλετε το θέμα του φαγητού να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα με αρνητικές συνέπειες για το παιδί σας και για τη μεταξύ σας σχέση, αγνοήστε όλα τα προηγούμενα και μετατρέψτε την ώρα των γευμάτων σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αν αγωνιάτε για το πόσο τρώει το παιδί σας και για το βάρος του, μιλήστε σε παιδίατρο και, αν συνεχίζετε να στενοχωριέστε, παρότι σας διαβεβαιώνουν γιατροί και ειδικοί πρόσληψης τροφής ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κλείστε ραντεβού με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να εξετάσετε τη δική σας σχέση με το φαγητό.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία