SOS Το παιδί μου είδε πορνό!

Λύσεις για γονείς με χιούμορ και κοινή λογική.

Ακούω όλο και συχνότερα ότι παιδιά του δημοτικού επισκέπτονται σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου. Αν και οι γονείς έχουν τοποθετήσει γονικά φίλτρα στις εν οίκο συσκευές, οι μικροί θεατές μπορεί να εκτεθούν στο «υλικό» από οθόνες του περίγυρού τους – σπίτια φύλων και κινητά συγγενών για παράδειγμα. Το γεγονός δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι οι οθόνες βρίσκονται παντού  και η πρόσβαση  στην απεραντοσύνη του διαδικτύου μέσα από αυτές είναι εύκολη και είναι άμεση.

Το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αναπόφευκτο ενώ ταυτόχρονα ενέχει κινδύνους: α) παράλογες αντιλήψεις για το ‘σωστό’ ανθρώπινο σώμα, β) σεξουαλικό εθισμό, γ) λανθασμένες αντιλήψεις για τις σχέσεις και τη σεξουαλική πράξη. Πώς λοιπόν θωρακίζουμε τα παιδιά, πως προλαμβάνουμε και τι τους λέμε εφόσον συμβεί;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πάνω απ’ όλα. Τα παιδιά από πολύ μικρά έχουν μια φυσική περιέργεια να μάθουν για το πως ήρθαν στον κόσμο. Αδράξτε την ευκαιρία να πείτε για το σποράκι στη κοιλιά της μαμάς, προσαρμόζοντας το τι και πόσα λέτε στην ηλικία τους. Θα σας διευκολύνουν πολύ τα σχετικά βιβλία που υπάρχουν για όλες τις ηλικίες. Για παιδιά από 5 ετών και παιδιά του μικρού δημοτικού σας συστήνω το, Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός (εκδόσεις Πατάκη) – Διαβάζετε μαζί επιλεγμένα μέρη του βιβλίου αν το παιδί είναι ακόμα μικρό, εκθέτοντάς το καθώς μεγαλώνει σε όλο και περισσότερο από το περιεχόμενό του.  Από την τρίτη δημοτικού το βιβλίο αυτό θα πρέπει να μπορεί να το κοιτάει το παιδί μόνο του. Από τη πέμπτη δημοτικού και μετά, σας προτείνω το Κάτι αλλάζει… (εκδόσεις Πατάκη).  Με το τέλος του δημοτικού το παιδί σας θα πρέπει να είναι καλά πληροφορημένο για τα πάντα – ανατομία, πράξη, αντισύλληψη, νοσήματα.

Μιλήστε στα παιδιά για το πορνό.  Σαν φυσικό μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πείτε και σε παιδιά από 10 ετών και άνω για το πορνό. Εξηγήστε ότι στο διαδίκτυο τα σάιτ αυτά δείχνουν ανθρώπους να κάνουν σεξ.  Πείτε ότι σε σας δεν αρέσουν αυτά τα σάιτ γιατί δεν δείχνουν την αλήθεια για τις σχέσεις των ανθρώπων. Στα πορνό παίζουν ηθοποιοί με ιδιαίτερα «ανατομικά χαρίσματα» που στη πλειοψηφία τους οι άνθρωποι δεν έχουν, επίσης ότι οι εικόνες έχουν υποστεί φωτο-σοπ για να εντυπωσιάζουν.   Τα πορνο σάιτ στοχεύουν να διεγείρουν τη ‘γενετήσια ορμή’ που αφορά στο σεξ (δώστε παράδειγμα το άνοιγμα της όρεξης που μας κάνει να θέλουμε να φάμε – φροντίστε το παράδειγμα να είναι ξεκάθαρο για να μη νομίζει το παιδί ότι όποιος πεινάει θέλει να κάνει και σεξ).  Εξηγήστε ότι το κάνουν αυτό για να τραβήξουν κόσμο στην οθόνη προκειμένου να δουν τις διαφημίσεις που είναι στο σάιτ τους για τις οποίες και πληρώνονται πάρα πάρα πάρα πολλά λεφτά. Πείτε ότι το πορνό, το σεξ και ο σεξουαλικός τρόπος ομιλίας ποτέ δεν πρέπει να απευθύνονται σε παιδιά και ότι αυτό ο νόμος το απαγορεύει.

Μιλήστε στα παιδιά τη παιδεραστία. Το παιδί σας πρέπει από πολύ μικρό να ξέρει ότι: Κανένας, μικρός ή μεγάλος, δεν επιτρέπεται να το ακουμπά με τρόπο που να το κάνει να νιώθει άσχημα. Κανείς δεν πρέπει το ακουμπά στα μέρη που καλύπτει το μαγιό του – εξαίρεση σε αυτό μπορεί να είναι οι γονείς του όταν το πλένουν – όταν είναι πολύ μικρό και δε μπορεί μόνο του, και οι παιδίατροι.  Πείτε ότι το να το αγγίξει κάποιος άλλος εκεί με οποιαδήποτε δικαιολογία δεν επιτρέπεται. Και, αν κάποιος του προτείνει κάτι τέτοιο να φύγει αμέσως,  να έρθει να σας το πει και, ότι ποτέ δεν θα το μαλώσετε. Εξηγήστε ότι ο νόμος τιμωρεί πολύ αυστηρά όσους προσεγγίζουν παιδιά με αυτό τον τρόπο και ότι ΠΟΤΕ δεν φταίει το παιδί. Θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτή τη κουβέντα το Ξέρω να λέω ΟΧΙ, (εκδόσεις Πατάκη) που είναι για παιδιά δημοτικού και έχει αφιερωμένο ειδικό κεφάλαιο σε αυτό το θέμα.

 Όταν τα παιδιά παίζουν τον γιατρό: Τα παιδιά των μικρών ηλικιών έχουν φυσικό ενδιαφέρον για τα γεννητικά όργανα. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί αφενός γνωρίζουν ότι αυτές οι περιοχές έχουν κάτι το… ιδιαίτερο και θέλουν να τις διερευνήσουν και αφετέρου γιατί βλέπουν μόνο τα δικά τους γεννητικά όργανα και αναρωτιούνται πώς είναι των άλλων. Τι κάνετε:

  • Δεν παθαίνετε υστερία (επαναλάβετε αυτή τη πρόταση όσες φορές σας χρειάζεται).
  • Αν πέσει στην αντίληψή σας ότι εξελίσσεται ένα τέτοιο παιχνίδι, διακόψτε το ήρεμα και χωρίς να ντροπιάσετε κανέναν, και στρέψτε την προσοχή όλων σε άλλη δραστηριότητα. Υπενθυμίστε στα παιδιά με ποιος και ποια μπορεί να αγγίζει εκεί (όπως αναφέρω πιο πάνω)
  • Πείτε: Ενώ τα μάγουλα, τους αγκώνες, τα’ αυτιά μας κοκ οι άλλοι μπορούν να τα βλέπουν, τον ποπό και το πιπί μας δεν τα δείχνουμε.

Περί αυνανισμού: Πολλά παιδιά αυνανίζονται από μικρή ηλικία. Αν αυτό γίνεται μπροστά σε άλλους πείτε του ήρεμα ότι αυτό επιτρέπεται όταν είναι μόνο του. Κυρίως μη ντροπιάσετε το παιδί. Αν συμβαίνει υπερβολικά και σας ανησυχεί επικοινωνήστε με σύμβουλο γονέων ή ψυχικής υγείας.

Προσοχή στο sexting. Αυτό αφορά στην αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών αποκαλυπτικού περιεχομένου. Πείτε στο παιδί σας ότι καμιά φορά τα παιδιά πιστεύουν ότι έχει πλάκα να ανεβάσουν φωτογραφίες ‘σεξύ’ στο διαδίκτυο. Πείτε του να ξέρει ότι ότι ανεβαίνει μείνει εκεί για πάντα. Τονίστε ότι, όσο και να το πιέσει κάποιος να στείλει μια τέτοια φωτογραφία ή όσο και να εμπιστεύεται τον αποδέκτη ενός τέτοιου μηνύματος, ποτέ να μην το στείλει. Πείτε του: Αν σου έρθει ποτέ να το κάνεις, σκέψου πώς θα νιώσεις όταν η φωτογραφία σου πάει σε όλα τα κινητά του σχολείου. Περισσότερα για το sexting διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ.

Γενικά και σημαντικά:

  • Βάλτε φίλτρα στις οθόνες
  • Μη μιλάτε με ‘πρόστυχο’ τρόπο για κανέναν και ειδικά μπροστά σε παιδιά
  • Αν εσείς επισκέπτεστε σάιτ ερωτικού περιεχομένου, σβήστε τα ίχνη σας και ποτέ μη τα παρακολουθείτε παρουσία των παιδιών σας (το έχω ακούσει και αυτό!).
  • Μη σεξουαλικο-ποιείται τα παιδιά με τον τρόπο που τους φέρεστε ή τα ντύνετε.
  • Οξύνετε την κρίση τους τραβώντας ενίοτε τη προσοχή τους στο τρόπο που διαφημίσεις, βίντεο κλιπ κλπ που σεξουαλικοποιούν άντρες και γυναίκες – από τέτοια η κοινωνία μας άλλο τίποτε!
  • Πείτε ότι το σεξ είναι κάτι πολύ ωραίο για δύο ανθρώπους που σέβονται ο ένας τον άλλο και ότι ποτέ μα ποτέ αυτό δεν πρέπει να αφορά σε παιδιά.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία

Χριστίνα Ρασιδάκη

Σύμβουλος γονέων & εκπαιδευτικών