Τι είναι το μοντέλο ψυχοθεραπείας AEDP;
Η προέλευση του ονόματός μας: AEDP Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία AEDP, – «Επιταχυνόμενη Βιωματική Δυναμική Ψυχοθεραπεία», αποτελεί μια από τις νέες προσεγγίσεις στη ψυχοθεραπεία. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Δρ Diana Fosha, ψυχολόγο, συγγραφέα, ερευνήτρια, κλινικό και εκπαιδευτικό και ασκείται από χιλιάδες ειδικούς ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Οι τεχνικές και τα αποτελέσματά του έχουν αναλυθεί, ερευνηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και, το σημαντικότερο, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ περισσότερο από ότι περιγράφουν οι τέσσερεις λέξεις που το απαρτίζουν. Σήμερα αναφερόμαστε στο μοντέλο απλά ως AEDP.
Τι είναι το μοντέλο ψυχοθεραπείας AEDP™;
Η ψυχοθεραπεία AEDP είναι ένα βιωματικό μοντέλο που ανακουφίζει τον ψυχολογικό πόνο που σχετίζεται με το τραύμα με τρόπο που διευκολύνει διορθωτικές συναισθηματικές και σχεσιακές εμπειρίες που κινητοποιούν θετικές αλλαγές στον εγγέφαλο.
Η κρίση και ο πόνος παρέχουν ευκαιρίες για την αφύπνιση εξαιρετικών ικανοτήτων που διαφορετικά θα βρίσκονταν σε αδράνεια και θα παρέμεναν άγνωστες και ανεκμετάλλευτες. Το μοντέλο AEDP αφορά τη βιωματική αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών τόσο για την επεξεργασία του τραύματος όσο και για τη θεραπευτική τους μετάλλαξη. Κλειδί αποτελεί η κατάλυση της απόλυτης μοναξιάς που συνοδεύει το τραύμα και η συνδημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης που βιώνεται ως ασφαλές καταφύγιο και ασφαλής βάση στα πλαίσια της οποίας το άτομο μπορεί να προχωρήσει. Μέσω της άρσης της μοναξιάς και της επεξεργασίας δύσκολων συναισθηματικών και σχεσιακών εμπειριών, οι θεραπευτές AEDP προάγουν την ανάδυση νέων και θεραπευτικών εμπειριών για τους πελάτες τους, και μαζί με αυτές την ανθεκτικότητας και την όρεξη για ζωή.
Η Diana Fosha, PhD είναι ψυχολόγος, συγγραφέας, ερευνήτρια, κλινικός και εκπαιδευτικός, και η δημιουργός της ψυχοθεραπείας AEDP. Περιέγραψε για πρώτη φορά την AEDP στο βιβλίο της του 2000, «The Trasforming Power of Affect: A Model for Accelerated Change». Μια εξελιγμένη, επικαιροποιημένη εκδοχή του μοντέλου διατυπώνεται στο βιβλίο που επιμελήθηκε και συνέγραψε η Δρ Fosha μαζί με 12 μέλη του Ινστιτούτου AEDP για την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA, 2021), «Undoing Aloneness & the Transformation of Suffering into Flourishing: AEDP 2.0».
Από τότε που διατύπωσε για πρώτη φορά τη θεωρία και την πρακτική της AEDP στο βιβλίο της το 2000, η Δρ Fosha έχει δραστηριοποιηθεί στην προώθηση της επιστημονικής βάσης για ένα θεραπευτικά προσανατολισμένο, δυαδικά μετασχηματιστικό μοντέλο θεραπείας τραύματος. Περιγράφεται από τον ψυχαναλυτή James Grotstein ως «βραβευμένη μαχήτρια της οικειότητας» , και από τον David Malan ως «ο Winnicott της [βιωματικής ψυχοθεραπείας]» , οι ισχυρές, ακριβείς και ποιητικές φράσεις της Diana Fosha – « η κατάλυση της μοναξιάς», «το να υπάρχεις στην καρδιά και τις σκέψεις του άλλου», «εμβάθυνση χωρίς ντροπή» και «Αληθινός Άλλος»- αποτυπώνουν το ήθος της AEDP.
Η AEDP βασίζεται σε επιστημονικούς κλάδους όπως η διαπροσωπική νευροβιολογία και η συναισθηματική νευροεπιστήμη, τη θεωρία της προσκόλλησης, τη θεωρία του συναισθήματος, προσεγγίσεις με επίκεντρο το σώμα και οι μετασχηματιστικές μελέτες – transformational studies.
Το μοντέλο ψυχοθεραπείας AEDP:
- Είναι διαγνωστικό, δηλαδή μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά το τραύμα, την κατάθλιψη, τη συναισθηματική απορρύθμιση, τις αρνητικές σκέψεις, την αποφυγή βιωμάτων και εμπειριών και τα διαπροσωπικά προβλήματα
- Δημιουργεί μια θεραπευτική σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης
- Ενισχύει τις θετικές λειτουργίες, όπως τη συμπόνια προς τον εαυτό, την ευεξία και την αυτοεκτίμηση.
Η σύνθεση της θεωρίας, της έρευνας και της κλινικής πρακτικής της Δρ Fosha που ονομάζεται AEDP, έχει αναγνωριστεί ευρέως ως μια σημαντική εξέλιξη στο κόσμο της ψυχοθεραπείας. Οι ψυχοθεραπευτές που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση AEDP και μπορούν να αποδείξουν ότι το μοντέλο χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε κλινικό περιβάλλον πιστοποιούνται από το Ινστιτούτο AEDP. Το μοντέλο εφαρμόζεται σήμερα από χιλιάδες ψυχοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: https://aedpinstitute.org/about-aedp-psychotherapy/