Απιστίες & ‘προδοσίες’
Ακόμα και τα πιο αρμονικά ζευγάρια περνούν τις φάσεις τους. Τι γίνεται όμως όταν ένα σοβαρό γεγονός τραυματίσει τη σχέση και όταν το τραύμα δεν επουλώνεται; Μπορεί το ζευγάρι τότε να επανασυνδεθεί; Νέες προσεγγίσεις στη συμβουλευτική ζευγαριών, με γερές επιστημονικές βάσεις, λένε πως ναι!
Από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας αποζητάμε μια όμορφη σχέση με τα άτομα του περιβάλλοντός μας. Μια καλή σχέση μας προσφέρει ασφάλεια, ανακούφιση, αναγνώριση και ανανέωση, ώστε να καταπιαστούμε με τις απαιτήσεις της ζωής. Ηρεμούμε όταν μπορούμε να υπολογίζουμε ότι το έτερόν μας ήμισυ θα είναι εκεί για εμάς προκειμένου ν’ ακουμπήσουμε πάνω του και ν’ αφεθούμε με εμπιστοσύνη όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι. Αυτή η σιγουριά για τη σχέση μας είναι που μας ενεργοποιεί ν’ αντιμετωπίσουμε τη ζωή με κέφι και δημιουργικότητα, και στα δύσκολα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Και αυτή η βαθιά εμπιστοσύνη του ενός στον άλλο είναι που μας κρατά ενωμένους στα μικροκαβγαδάκια μας. Όταν όμως κάτι συμβεί και διαρραγεί η εμπιστοσύνη, το ζευγάρι κλονίζεται συθέμελα και δυσκολεύεται πολύ να ξαναβρεί τον κοινό βηματισμό του.
Απιστίες και άλλες «προδοσίες»
Μια απιστία έστω και εφήμερη αποτελεί τον κύριο και σοβαρότερο λόγο διάλυσης μιας σχέσης· ο ένας νιώθει βαθιά προδομένος και ο άλλος, όσο μετανιωμένος και να ’ναι, όσες συγγνώμες και να ζητήσει, όσο και να πιστεύει ότι υπήρχαν λόγοι που τον οδήγησαν εκεί, να μην «ξεπλένεται» με τίποτα. Μια ασφαλής σχέση εμπιστοσύνης επικυρώνεται με πολλούς τρόπους και η σεξουαλική επαφή, αυτή η πολύ προσωπική πράξη μεταξύ δύο συντρόφων, την επισφραγίζει. Ελεύθερες σχέσεις υπάρχουν, σπάνια όμως έχουν διάρκεια. Όταν ραγίσει το γυαλί μιλάμε για ένα βαθύ και μεγάλο τραύμα. Το γεγονός κυριαρχεί συνεχώς στο μυαλό μας, τα συναισθήματά μας μοιάζουν ανεξέλεγκτα. Αυτή η βαθιά ρήξη εμπιστοσύνης δεν είναι αποτέλεσμα μόνο απιστίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άστοχα σχόλια, σε κάτι που ειπώθηκε τη λάθος στιγμή και με άσχημο τρόπο, σε έλλειψη ανταπόκρισης σε κάποια ανάγκη, όλα μπορούν να δημιουργήσουν ένα αξεπέραστο εμπόδιο.
Δίνοντας ξανά το χέρι
Δοκιμάστε να έρθετε σε επαφή με συναισθήματα που βρίσκονται πίσω από την οργή ή τη μεταμέλειά σας. Προσπαθήστε να παραδεχθείτε αλήθειες για τον εαυτό σας αλλά και οι δύο για τη σχέση σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε στον άλλο το δικό σας μερίδιο ευθύνης όσο μικρό κι αν είναι. Όλα αυτά ενδεχομένως να φαντάζουν απίστευτα δύσκολα όταν μέσα σας νιώθετε τόσο λαβωμένοι, θυμωμένοι, ένοχοι ή τρομαγμένοι. Όταν η ρήξη είναι σοβαρή ή και όταν έχει διαρκέσει πολύ καιρό, τα ζευγάρια εμπλέκονται σε φαύλους κύκλους επικοινωνίας που βραχυκυκλώνουν συνεχώς τη σχέση τους. Η αλήθεια είναι ότι για να ξεφύγει ένα ζευγάρι το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια. Τα τελευταία χρόνια έρευνες μας έχουν βοηθήσει να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τις σχέσεις και τις ανάγκες των συντρόφων. Νέες προσεγγίσεις έχουν προκύψει στη συμβουλευτική ζεύγους, οι οποίες κατορθώνουν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να ξεπεράσουν τέτοιου είδους προβλήματα και να χτίσουν ακόμα και μια καλύτερη σχέση από αυτήν που είχαν πριν. Αν λοιπόν δεν είστε προετοιμασμένοι να αφήσετε το ταίρι σας και θέλετε να προχωρήσετε μαζί, μια σοφή και ώριμη κίνηση είναι να αποζητήσετε τη βοήθεια ενός καλά εκπαιδευμένου σύμβουλου σχέσεων που θα σας βοηθήσει να περάσετε με ασφάλεια τη στενωπό και να ξαναβρείτε ο ένας τον άλλο.