SOS – Έχουμε παιχνίδια σ’ όλο το σπίτι!

Λύσεις SOS για γονείς με χιούμορ και κοινή λογική

Ως γονιός σίγουρα έχετε ανακαλύψει πως τα παιχνίδια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εμφανίζουν επεκτατικές τάσεις και σύντομα καταλαμβάνουν κάθε γωνία του σπιτιού. Το ότι έχετε ένα ή πέντε παιδιά δεν έχει καμία μα καμία σημασία.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

α) Η βιομηχανία παιχνιδιών τα τελευταία 25 χρόνια έχει εξελιχθεί σε αυτοκρατορία κυριαρχίας του σύμπαντος, και  β) Τα μικρά παιδιά θέλουν να βρίσκονται κοντά στους γονείς τους με ή χωρίς τα παιχνίδια τους και σπάνια έως ποτέ δεν  παίζουν ήσυχα στα δωμάτιά τους. Αυτό το ξεχνάτε.

Πώς να δαμάσετε την κατάσταση:

  • Αποδεχθείτε ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Τα παιδιά, ιδίως όσα είναι κάτω των επτά, θέλουν να βρίσκονται κοντά στους γονείς τους. Αν δεν είναι κοντά σας και δεν τα ακούτε, ανησυχήστε και τρέξτε να τα βρείτε.
  • Φτιάξτε στο σαλόνι μια «παιδική γωνιά» όπου το παιδί θα έχει άμεση πρόσβαση σε παιχνίδια του. Να την ανανεώνετε κατά διαστήματα.
  • Φροντίστε τα εν λόγω παιχνίδια να τακτοποιούνται με μεγάλη ευκολία (π.χ. σε δύο κούτες κι ας είναι κάπως ανάκατα).
  • Να έχετε ένα καλάθι/κούτα «μπαλαντέρ» με παιχνίδια που να μεταφέρετε εκεί που βρίσκεστε κι εσείς ώστε, όσο κάνετε τις δουλειές σας, το τέκνον σας να απασχολείται. Να την ανανεώνετε κατά διαστήματα.
  • Αποσύρετε τα παιχνίδια. Κλείστε τα σε κουτιά, σε ντουλάπια, στην αποθήκη. (Προσοχή! Αν πάρετε πολύ φόρα, υπάρχει κίνδυνος να κλείσετε μαζί και το παιδί σας.) Να τα εμφανίζετε πάλι κατά διαστήματα.
  • Το να θέλετε να τα ξεφορτωθείτε όλα είναι ένα υγιέστατο συναίσθημα. Για να αποφύγετε όμως τα οικογενειακά δράματα, περιοριστείτε στα κακόγουστα παιχνίδια, τα διαλυμένα, όσα κάνουν τρομερή φασαρία, όσα είναι για πολύ μικρότερα παιδιά, όσα μπορεί να τραυματίσουν, όσα είναι διπλά και τρίδιπλα.
  • Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω αποφεύγονται η περιττή κούραση, καβγάδες, εντάσεις, ενστάσεις, καθυστερήσεις, νεύρα και δάκρυα.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία.

Χριστίνα Ρασιδάκη